MePZ Igo Gruden

vodi JANKO BAN

Zbor de­lu­je v ok­vi­ru istoi­men­ske­ga kul­tur­ne­ga društva »Igo Grud­en« v Nabrežini. Letos teče 50. leto nepretrganega delovanja moškega dela zbora in 45. leto ženskega, saj sta prvotno oba zbora delovala ločeno. Ustanovil ju je prof. Sergij Radovič, le­ta 1968 moškega in leta 1973 dekliškega, ki je pozneje postal ženski zbor. Oba zbora sta pela tudi v mešani zasedbi, vendar je stalna mešana za­sed­ba na­sta­la šele sep­tem­bra 1999, ko je zborovodja postal di­ri­gent in skla­da­telj Adi Da­nev. On je v petih letih dela vtisnil mešanemu zboru svoj poseben pečat tudi s tem, da je komponiral skladbe posebej zanj, pevcev pa je takrat bilo okoli štirideset.

Danes je zasedba dosti manjša, a kljub maloštevilnosti pevcev je zvok zbora dober, zasluga pa gre po eni strani dolgoletni praksi članov, predvsem pa sposobnosti zborovodje, da skozi primeren repertoar uporabi glasovne možnosti, ki jih nudi skupina.

MePZ Igo Gruden redno nastopa na reviji Pesem jeseni, na reviji Primorska poje, na domačih prireditvah in na gostovanjih. Leta 2016 je bil na gostovanju na Madžarskem, v Pečvaradu, kot gost tamkajšnjega ženskega zbora. Predstavil je program pesmi iz naše primorske zakladnice in je sodeloval tudi pri nedeljski maši s liturgičnim programom.

V tekoči sezoni se zbor pripravlja na proslavitev 50. obletnice ustanovitve zbora z razstavo slik in diplom ter s koncertom ob koncu delovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja